Μάθημα φωνητικής

Το μάθημα τραγουδιού αφορά μαθητές άνω των 17 ετών και ηθοποιούς. Περιλαμβάνει ασκήσεις ορθοφωνίας, ρεπερτόριο ανάλογα με τις προτιμήσεις του μαθητή, διαφραγματικές ασκήσεις, εκμάθηση χρήσης του μικρόφωνου.

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος έχουμε διαφραγματικές ασκήσεις, ασκήσεις χαλάρωσης και ασκήσεις φωνητικής. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος ασχολούμαστε με κομμάτια της επιλογής του μαθητή επάνω στα οποία δουλεύουμε τεχνικές και βλέπουμε στην πράξη πως βοηθούν οι ασκήσεις φωνητικής.

Τα μαθήματα ηχογραφούνται και κάθε εβδομάδα ο μαθητής έχει να μελετήσει στο σπίτι ασκήσεις φωνητικής, ορθοφωνίας, διαφραγματικές ασκήσεις και ρεπερτόριο, ενώ η ηχογράφηση μας βοηθάει να ακούσουμε τα λάθη μας και να βελτιωθούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα μαθήματα δεν απαιτούν από το μαθητή πολύ χρόνο μελέτης όταν εκείνος επιθυμεί να κάνει μαθήματα σαν χόμπι.

Σε περίπτωση που ο μαθητής επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής τότε ισχύουν τα παρακάτω:

- Ο μαθητής κάθε χρόνο παίρνει βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων του έτους, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι σπουδές και εφόσον ο μαθητής γνωρίζει ένα μουσικό όργανο σε μέσο επίπεδο, έχει αποκτήσει διετή εμπειρία στη σκηνή και έχει κάνει μαζί μου την πρακτική του επάνω στη διδασκαλία της φωνητικής, τότε παίρνει βεβαίωση ότι μπορεί με τη σειρά του να διδάξει καθώς επίσης ότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο σύγχρονο τραγούδι.

- Στόχος πάντα είναι ο μαθητής να αποκτήσει άρτια τεχνική, προσωπική κινησιολογία και άποψη επάνω στο τραγούδι.

- Οι μαθητές φωνητικής έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε εβδομάδα το μάθημα Backing Vocals, το οποίο είναι δωρεάν. Σε αυτό ο μαθητής εκπαιδεύεται να κάνει διφωνίες, εξασκείται σε ακουστικές ασκήσεις αναγνώρισης διαστημάτων και συγχορδιών, αυτοσχεδιασμού σαν δεύτερος τραγουδιστής επάνω στη σκηνή.

- Εάν ο στόχος του μαθητή είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, θεωρώ απαραίτητο να αποκτήσει θεωρητική κατάρτιση ώστε να μπορεί να επικοινωνεί σωστά με το εκάστοτε μουσικό σχήμα, όπως επίσης να μπορεί να ανταπεξέλθει σε επαγγελματικές προτάσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Επίσης είναι σημαντικό να μάθει κάποιο μουσικό όργανο σε μεσαίο επίπεδο. Ο τραγουδιστής είναι και αυτός μουσικός. Για να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μέσα σε ένα μουσικό σχήμα, ο τραγουδιστής χρειάζεται να επικοινωνεί στην ίδια γλώσσα με τους άλλους μουσικούς, τη μουσική γλώσσα. Ο επαγγελματίας μουσικός χρειάζεται να έχει ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου του εάν θέλει να κάνει καριέρα.

- Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν Certificate ή Diploma από σχολή στο εξωτερικό, αυτό είναι εφικτό καθώς υπάρχει συνεργασία με μουσικές σχολές του εξωτερικού. Οι εξετάσεις γίνονται στην Ελλάδα.