Tι σημαίνει Δίπλωμα Φωνητικής στο Σύγχρονο τραγούδι

Mε αφορμή τις πιο συχνές ερωτήσεις που προέρχονται από ενδιαφερόμενους για σπουδές στο σύγχρονο τραγούδι και σε ότι αφορά το Δίπλωμα Φωνητικής, θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρα ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό το θέμα «ΠΟΣΟ χρόνο θα διαθέσω, ΠΟΣΑ χρόνια, ΠΟΣΑ χρήματα»

  1. Πόσο χρόνο θα διαθέσω;

Οι σπουδές σύγχρονου τραγουδιού είναι πολύ παρεξηγημένες. Θα πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί στην ουσία, πόσο χρόνο θα διέθετε για οποιοδήποτε σπουδή προκειμένου να καταλήξει επαγγελματίας στο αντικείμενο. «με τα ψέματα, δεν γίνεται» που λέει και ένας φίλος μου.

Θέλει μελέτη συστηματική και οργανωμένη διάθεση χρόνου.

Όπως σε όλα τα μουσικά όργανα, σε αρχάριο επίπεδο ο χρόνος που θα διαθέσεις θα είναι λίγος: 1 ώρα 3-4 φορές την εβδομάδα.

Αργότερα θα αυξηθεί ο χρόνος και όπως σε όλες τις σπουδές, η μελέτη θα αυξηθεί.

Η μόνη διαφορά είναι πως η φωνητική είναι πολύ διασκεδαστική μελέτη καθώς «ξοδεύουμε» χρόνο διασκεδάζοντας, τραγουδώντας.

Όμως, δεν είναι εφικτό να θέλεις να γίνεις επαγγελματίας τραγουδιστής ή καθηγητής φωνητικής, να πάρεις το Δίπλωμα, επειδή… έμαθες να τραγουδάς! Και εάν αυτό «περνάει» ακόμα στη χώρα μας, μπορείς να παρατηρήσεις ότι διαφαίνεται ήδη το τέλος αυτής της εποχής. Οι απαιτήσεις πλέον έχουν αυξηθεί και δεν είναι αρκετό να είσαι τραγουδιστής χωρίς να ξέρεις να διαβάζεις ούτε μια νότα..!

Ο επαγγελματίας τραγουδιστής χρειάζεται να έχει θεωρητικές γνώσεις, γνώσεις σύγχρονης αρμονίας. Χρειάζεται να εμβαθύνει στο αντικείμενο, να αποκτήσει ακούσματα και γνώσεις σε ότι αφορά τη σύγχρονη μουσική, την εξέλιξη στο τραγούδι κ.α.

Ο επαγγελματίας τραγουδιστής οφείλει να παίζει σε μέτριο επίπεδο κάποιο μουσικό όργανο.

Εάν θέλεις να διδάξεις κάποια στιγμή φωνητική, επιβάλλεται να αποκτήσεις πείρα σε live εμφανίσεις. Το μικρόφωνο δεν είναι ένα αντικείμενο που απλά πολλαπλασιάζει την ένταση για να ακούει το κοινό. Είναι εργαλείο με πολλές παραμέτρους που εάν δεν μάθεις να το χειρίζεσαι σωστά, μπορεί εύκολα να αποδώσει αρνητικά αντί για θετικά.

2. Πόσα χρόνια θα διαθέσω;

Ας ξεκινήσουμε από το πιο ουσιαστικό, καθώς αυτή η ερώτηση γίνεται συνήθως διαδικτυακά από ανθρώπους που δεν έχω ακούσει τη φωνή τους:

Για να σπουδάσεις φωνητική με στόχο το Δίπλωμα, δεν είναι αρκετό να έχεις μια συμπαθητική φωνή. Χρειάζεται να έχεις μια καλή φωνή. Μια καλή μαγιά για την ακρίβεια που με τα μαθήματα θα εξελιχθεί σε μια πολύ καλή φωνή.

Εφόσον λοιπόν ο δάσκαλος/λα κρίνουν ότι υπάρχει αυτή η μαγιά, η απάντηση στο «πόσα χρόνια» εξαρτάται από τον χρόνο μελέτης που θα διαθέσεις και από τον τρόπο που θα μελετήσεις.

Εάν μελετάς συστηματικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δασκάλου/λας, τότε μπορεί να διαθέσεις 4-6 χρόνια, ανάλογα με τη μουσική αντίληψη, το ταλέντο και το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η φωνή και εάν παράλληλα με το τραγούδι σπουδάζεις και τα θεωρητικά σου και κάποιο μουσικό όργανο.

Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος και σίγουρα χρειάζεται να το υποστηρίξεις οικονομικά.

3. Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσω;

Eδώ ταιριάζει το ρητό «ότι δίνεις, παίρνεις». Εάν σε ενδιαφέρει το Δίπλωμα Φωνητικής, θα υπολογίσεις 4 μαθήματα ωριαία το μήνα φωνητικής και 4 μαθήματα το μήνα θεωρητική κατάρτιση. Οτιδήποτε άλλο δεν θα σε πάει ποτέ στο στόχο σου.

Oι μουσικές σπουδές είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ . Επενδύεις στο μέλλον σου.

Στην Ελλάδα προς το παρόν το μόνο αναγνωρισμένο Δίπλωμα που υπάρχει είναι για το Κλασικό Τραγούδι. Για το Σύγχρονο, Πανεπιστήμια του εξωτερικού συνεργάζονται με Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Η ύλη είναι δεδομένη και είναι στην αγγλική γλώσσα. Που σημαίνει ότι εάν θέλεις Δίπλωμα στο Σύγχρονο τραγούδι, χρειάζεται να ξέρεις καλά αγγλικά (σε ένα επίπεδο Lower).

Εάν σου αρέσει το ελληνικό ρεπερτόριο και οραματίζεσαι με ελληνικό ρεπερτόριο να πάρεις Δίπλωμα αναγνωρισμένο, ξέχασέ το. Μπορείς να σπουδάσεις με ότι ρεπερτόριο θέλεις, αλλά δεν μπορείς να πάρεις Δίπλωμα. Μπορείς να γίνεις επαγγελματίας τραγουδιστής, να πάρεις π.χ. κάποια Πτυχία Θεωρητικών για να αντισταθμίσεις την έλλειψη αυτού του Πτυχίου, να δημιουργήσεις μία επαγγελματική προϋπηρεσία από live εμφανίσεις και να μπορέσεις να θεωρηθείς επαγγελματίας τραγουδιστής, αλλά Δίπλωμα Φωνητικής δεν μπορείς να πάρεις με ελληνικό ρεπερτόριο στο σύγχρονο τραγούδι.

Τέλος, χρειάζεται να αναλογιστείς: για ποιο λόγο  θέλεις να φτάσεις στην κατάληξη παρακάμπτοντας με κάποιο μαγικό τρόπο τις σπουδές. Σε αυτή την περίπτωση δεν σε ενδιαφέρει αρκετά το αντικείμενο. Η διαδρομή στις σπουδές έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όχι η κατάληξη. Η κατάληξη είναι η επιβράβευση, η επιβεβαίωση των κόπων σου. Όμως, το «ταξίδι» είναι αυτό που κανονικά θα έπρεπε να σκέφτεσαι με αγάπη και ενδιαφέρον.

Μπορείς πάντοτε να κάνεις μαθήματα φωνητικής για χόμπι ώστε να γλιτώσεις το «πόσο, πόσα, πόσα», αλλά πάλι, εάν δεν υπάρχει χρόνος για 4 μαθήματα το μήνα και για συστηματική μελέτη, ακόμα και το χόμπι θα …”πάει άπατο” ακριβώς όπως εάν θα πήγαινες να μάθεις πολεμικές τέχνες με παρουσία σου στα μαθήματα 2 φορές… το μήνα..! Τίποτα δεν αποδίδει, όταν δεν διαθέτεις χώρο και χρόνο.