Σπούδασε σύγχρονο πιάνο & σύγχρονη μουσική

Οι σπουδές σύγχρονης μουσικής κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς είναι μια εξαιρετική επιλογή για ΄όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά αλλά δεν τον ελκύει η κλασική μουσική.

Πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού συνεργάζονται με Ωδεία και Μουσικές σχολές της Ελλάδας πράγμα που διευκολύνει πολύ όποιον θέλει να σπουδάσει σύγχρονη μουσική χωρίς να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τα εξέταστρα επίσης είναι πολύ πιο οικονομικά από αυτά της κλασσικής μουσικής.

Η εξεταστέα ύλη είναι συγκεκριμένη όπως ισχύει και στην κλασσική μουσική πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να αισθάνεται ασφαλής σε ότι αφορά τις εξετάσεις του.

Προσωπικά έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο Rockschool

https://www.rockschoolgreece.com/

Πολλοί μαθητές μου έχουν δώσει εξετάσεις με αποτέλεσμα βαθμολογίας πάνω από 90% και έχουν τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο για την ύλη, για την ποιότητα της εξεταστικής επιτροπής αλλά και για τον τρόπο εξέτασης.

Η ύλη που διαθέτει είναι κατάλληλη για όποιον θέλει να σπουδάσει και να ασχοληθεί με τη μουσική επαγγελματικά. Το RSL σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θα εξεταστείς ως performer ή ως μελλοντικός δάσκαλος. Εάν επιλέξεις τη δεύτερη εκδοχή, το Rockschool σε προσθέτει στην πλατφόρμα των καθηγητών του ώστε να αποκτήσεις μαθητολόγιο εάν το επιθυμείς.

Το θετικό επίσης είναι ότι μπορείς να σπουδάσεις σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς να είναι …”αργά”, ενώ δεν είναι απαραίτητο να δώσεις όλα τα Grade (Grade 1-8) πριν το Δίπλωμα. Επιλέγεις ποια Grade θέλεις να δώσεις ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι. Αυτό σημαίνει πως μπορείς εάν ξεκινήσεις από το μηδέν να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου σε 4-6 χρόνια, ανάλογα με το χρόνο που θα διαθέσεις και την έφεση που έχεις.

Ένα θετικό επίσης είναι πως δεν χρειάζεται να αγοράσεις κλασικό πιάνο για τη μελέτη σου. Χρειάζεσαι ένα βαρυκεντρισμένο ηλεκτρικό πιάνο ή stage piano, όπου οι τιμές τους είναι προσιτές, ιδιαίτερα από κάποιες εταιρίες που δεν έχουν τόσο μεγάλο όνομα, αλλά προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα οργάνων.

Σπουδάζοντας σύγχρονο πιάνο, έχεις την άνεση να συμμετέχεις σε μουσικά σχήματα. Μπορείς να εκφραστείς πιο ελεύθερα παίζοντας μουσική και χωρίς τη χρήση παρτιτούρας. Μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες της εποχής μας επαγγελματικά και να ανταποκρίνεσαι χωρίς κενά σε ότι σου ζητηθεί.

Το Δίπλωμα που παίρνεις από τις σχολές του εξωτερικού αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη, στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία κ.α. όπως επίσης σε όλες τις μουσικές σχολές της Ελλάδας που διδάσκουν σύγχρονη μουσική.

Αυτά είναι τα θετικά των σπουδών σύγχρονης μουσικής. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως οι σπουδές αυτές δεν είναι πιο εύκολες από αυτές της κλασικής μουσικής.

  • Χρειάζεται να έχεις καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
  • Εκτός από την εξεταστέα ύλη που είναι συγκεκριμένη σε κάθε Grade πρέπει να μάθεις τη θεωρία και την αρμονία της μουσικής στα αγγλικά και με το σύγχρονο σύστημα.
  • Η μουσική ακρόαση διαφόρων μουσικών στυλ είναι απαραίτητη.
  • Επαγγελματίας μουσικός στο εξωτερικό σημαίνει πως έχεις μια σφαιρική γνώση επάνω στο αντικείμενο (οργανογνωσία, ενορχήστρωση, ακουστικές ασκήσεις, μουσική τεχνολογία κ.α.) Στην Ελλάδα η αναγκαιότητα για μια τέτοια προσέγγιση μουσικών σπουδών είναι εμφανής. Οι σπουδές κλασικού και σύγχρονου έχουν ευδιάκριτες διαφορές.

Εάν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις σύγχρονο πιάνο και σύγχρονη μουσική, επικοινώνησε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες στο info@musicdoor.gr