Συχνές ερωτήσεις – Απλές απαντήσεις

Υπάρχει όριο ηλικίας στην έναρξη μαθημάτων μουσικής;

Σε όλες τις ηλικίες μπορείς να ξεκινήσεις να μαθαίνεις μουσική εάν θέλεις να έχεις ένα ευχάριστο χόμπι. Εάν βέβαια έχεις στόχο να ασχοληθείς επαγγελματικά, τότε υπάρχουν ηλικιακές “προθεσμίες” καθώς η μελέτη ενός οργάνου “χτίζει” το σώμα αντίστοιχα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

Σε ότι αφορά την κλασική μουσική, για να μπορέσει κάποιος να γίνει σολίστ οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσει πριν την ενηλικίωση. Με εξαίρεση το κλασικό τραγούδι που είναι καλό να έχει ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη πριν ξεκινήσει κάποιος σοβαρή μελέτη, γιατί ακόμα αναπτύσσονται οι φωνητικές χορδές και υπάρχει κίνδυνος αργότερα να δημιουργηθούν πολύποδες κ.α προβλήματα στις φωνητικές χορδές.

Σε ότι αφορά τη σύγχρονη μουσική μπορείς να ξεκινήσεις και σε ηλικίες άνω των 18 και να έχεις την άνεση να ασχοληθείς επαγγελματικά αργότερα. Όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή σου για μελέτη και αφιέρωση χρόνου στο αντικείμενο.

Μετά τα 35 η αφομοίωση πληροφοριών γίνεται πιο δύσκολη γιατί παράλληλα με τις σπουδές σίγουρα υπάρχει μια επαγγελματική υποχρέωση και συχνά επίσης η οικογενειακή υποχρέωση οπότε το μυαλό δεν έχει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί στις πληροφορίες που λαμβάνει. Αυτό σημαίνει πως εάν ξεκινήσεις να μαθαίνεις κάποιο μουσικό όργανο μετά τα 35, θα πρέπει να είσαι ελαστικός με τον εαυτό σου στο θέμα της “ταχύτητας” με την οποία προχωράς.

Μετά τα 50 προστίθενται και άλλα προβλήματα όπως η μη ελαστικότητα του σώματος και των εσωτερικών λειτουργιών που χρειαζόμαστε ώστε να μπορούμε να αποδώσουμε στο μάξιμουμ. Σίγουρα θα έχεις πρόοδο, θα φτάσεις σε ένα μέσο επίπεδο, αλλά καλό είναι να απολαύσεις τη διαδρομή και να μην έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου σε ότι αφορά σε ποιο επίπεδο θα φτάσεις.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν, αλλά υπάρχουν τρανές εξαιρέσεις. Και βέβαια παίζει ρόλο εάν υπάρχει υπόβαθρο όπως π.χ. σπουδές μουσικής σε μικρή ηλικία που διακόπηκαν κάποια στιγμή, ερασιτεχνική πορεία ετών πριν αποφασίσεις να πάρεις σοβαρά τη μουσική, έμφυτο ταλέντο κ.α.

Όπως και να έχει δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις, καθώς σίγουρα το πρώτο πράγμα που σε ωθεί είναι η αγάπη σου για τη μουσική και μια εσωτερική ανάγκη να ασχοληθείς πιο οργανωμένα με τη μουσική.

Τι μαθήματα μπορώ να βρω εδώ;

 • Μαθήματα κλασικού πιάνου
 • Μαθήματα σύγχρονου πιάνου (με ρεπερτόριο της επιλογής σου)
 • Μαθήματα αυτοσχεδιασμού
 • Μαθήματα συνοδείας στο πιάνο
 • Μαθήματα prima vista
 • Διόρθωση τεχνικών προβλημάτων- συμβουλευτική (πιάνο, φωνή, θεωρητικά)
 • Μαθήματα Αρμόνιου
 • Μαθήματα Θεωρητικών, Ανώτερων Θεωρητικών
 • Μαθήματα Σολφέζ-Ντικτέ-Ακουστικές Ασκήσεις
 • Προετοιμασία για Μουσικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και Πανεπιστήμια Εξωτερικού
 • Μαθήματα Φωνητικής-Σύγχρονο Τραγούδι (ποπ, ροκ, ελληνικό έντεχνο, λαϊκό κλπ, light jazz, soul κ.α)
 • Μαθήματα Ενορχήστρωσης-Σύνθεσης (soundtrack, rock, pop,minimal κ.α.)
 • Μαθήματα Ενορχήστρωσης-Σύνθεσης (κλασική μουσική)
 • Εκμάθηση δημιουργίας μουσικών οδηγών για μουσικά σχήματα
 • Επαγγελματική εκμάθηση προγράμματος Finale (ηλεκτρονικό σελιδοποιητικό πρόγραμμα γραφής της μουσικής)
 • Συνδιασμός μαθημάτων που να περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω
 • Διόρθωση άρθρωσης και ενδυνάμωση της φωνής για επαγγελματίες που χρειάζεται να έρχονται σε επικοινωνία με το κοινό (ηθοποιοί, ομιλητές, δημόσιες σχέσεις, δημοσιογράφοι, τηλεφωνική επικοινωνία κ.λπ.)
 • Επανατοποθέτηση φωνής (για δασκάλους και ανθρώπους που έχουν προκαλέσει βλάβη στις φωνητικές χορδές)

Πόσο ελεύθερο χρόνο θα χρειαστεί να διαθέσω για να μάθω μουσική;

Όπως κάθε τέχνη, έτσι και αυτή, σου δίνει όσο της δίνεις. Όμως ο ελεύθερος χρόνος συνήθως εξαρτάται από το χρόνο που διαθέτουμε όταν τελειώσουν οι καθημερινές μας υποχρεώσεις. Μπορείς να ορίσεις εσύ πόσο χρόνο θα διαθέτεις μέσα στην εβδομάδα και να προχωρήσεις στο ρυθμό που μπορείς να ανταποκριθείς.

Τι άλλο μπορώ να βρω εδώ;

 • Παραγγελία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης HD (για θεατρικά έργα, χορογραφίες, μουσική επένδυση video, video games, κ.α.)
 • Παραγγελία πρωτότυπης μουσικής για yoga sessions, διαλογισμό κ.α.
 • Καραόκε
 • Ενορχήστρωση δικών σου μελοποιημένων τραγουδιών
 • Συμβουλευτική, διόρθωση και βελτίωση δικών σου τραγουδιών
 • Μεταγραφή του ηχητικού υλικού σου σε παρτιτούρα, ή σε παρτιτούρα οδηγό για μουσικά σχήματα

Μπορώ να κάνω μαθήματα εξ’ αποστάσεως;

Στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η διδασκαλία εξ αποστάσεως, μέσω skype.
Τα μαθήματα εξ αποστάσεως γλιτώνουν χρόνο και έξοδα μετακινήσεων καθώς επίσης μπορεί ο μαθητής να επιλέξει το δάσκαλο που θέλει άσχετα από την περιοχή που κατοικεί.
Τα μαθήματα μέσω skype δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα από τα τετ-α-τετ μαθήματα
μιας και το διαδίκτυο έχει βελτιωθεί εξαιρετικά πολύ σε ταχύτητα και η καθυστέρηση
ανταπόκρισης εικόνας και ήχου είναι μηδαμινή.
Μπορεί κάποιος να συνδιάσει τα μαθήματα skype με κάποια μαθήματα τετ-α-τετ εάν το
προτιμά.
Μαθήματα πιάνου, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού είναι εύκολο και απλό να γίνονται
μέσω skype, όπως επίσης και μαθήματα θεωρητικών, σολφέζ, ντικτέ και ανώτερων
θεωρητικών.
Εάν αναβάλεις την έναρξη των μαθημάτων σου επειδή δεν έχεις πολύ χρόνο, αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης είναι ιδανικός για σένα.

Ποια η διαφορά ποιότητας μαθήματος σε σύγκριση με το μάθημα τετ-α-τετ?

Ο χώρος διδασκαλίας είναι κυρίως θέμα συνήθειας. Το πλεονέκτημα των μαθημάτων τετ-α-τετ είναι η αμεσότερη αίσθηση προσωπικής επικοινωνίας κυρίως στα πρώτα μαθήματα. Από το 4ο μάθημα κι έπειτα, οι δύο τρόποι παρακολούθησης δεν διαφέρουν.

Όταν είμαστε σπίτι μας έχουμε περισσότερη ηρεμία σε σύγκριση με το μάθημα από κοντά και αυτό είναι στα συν.

Για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μαθήματα εξ αποστάσεως χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή ή τάμπλετ με κάμερα και μικρόφωνο ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε.

Εάν δεν έχουμε κάτι από τα παραπάνω, το μάθημα μπορεί να γίνει και από το κινητό, αν και είναι κουραστικό για το μαθητή, ειδικά εάν δεν έχει μεγάλη οθόνη.

Στα μαθήματα φωνητικής, εκτός από την πηγή που συναντιόμαστε με το δάσκαλο (υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ κλπ) χρειαζόμαστε επίσης μια ανεξάρτητη μονάδα παραγωγής ήχου στην οποία να μπορούμε να βάζουμε και να ακούμε mp3 ασκήσεων ή συνοδείας τραγουδιών.

Το πιο συνηθισμένο που λειτουργεί ως τώρα εξαιρετικά με τους μαθητές μου είναι: υπογογιστής ή ταμπλετ ή λαπτοπ για την επικοινωνία skype και κινητό για αναπαραγωγή mp3 ασκήσεων και τραγουδιών.

Συμβαίνει πολλές φορές κάποιος να προτιμάει να έχει το skype στο κινητό και τα υπόλοιπα στον υπολογιστή. Ειδικά όταν πρόκειται για μαθήματα Σύνθεσης, Ενορχήστρωσης κλπ όπου ο μαθητής χρησιμοποιεί προγράμματα όπως το Cubase ή το Logic και θέλουμε να ακούσουμε και να διορθώσουμε επάνω σε αυτά που έχει γράψει στο πρόγραμμα.

Μπορώ να κάνω μαθήματα από το messenger?

Ναι, αλλά πάντοτε συστήνω το skype γιατί έχουμε καλύτερη επικοινωνία όπως επίσης εκεί έχουμε τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης του μαθήματος.

Χρειάζομαι να έχω γρήγορο δίκτυο για να κάνω μαθήματα εξ αποστάσεως;

Η απλή διαδικτυακή σύνδεση αρκεί για να κάνεις μαθήματα εξ αποστάσεως. Φροντίζεις την ώρα που κάνεις μάθημα να μην χρησιμοποιεί άλλος τη γραμμή στο σπίτι (wifi ή κάποιος 2ος υπολογιστής ή κινητό)